Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 3. 2009

Na této stránce je asi napsán celý tento príběh:

Jen stačí jít na další stranu a je tam první část......

http://ld.johanesville.net/defoe-01-robinson-crusoe?pag

Velký obsah

 

Autor

Daniel Defoe

[Dýfou)

 (rozený Daniel Foe;asi 166024. dubna 1731) byl anglický spisovatel a novinář, představitel novoklasicismu.

Daniel Foe se narodil někdy okolo roku 1660 (obvykle se udávají roky 1659 nebo 1661) jako syn londýnského řezníka Jamese Foea. Na svůj prostý původ nebyl příliš hrdý a vyřešil to tím, že si ke svému jménu později přidal aristokraticky znějící De, tuto opravenou podobu jména lze najít různě zapsanou (De Foe či Defoe), později tvrdil, že je spřízněný s šlechtickým rodem De Beau Faux.

Za svá satirická díla byl vězněn, ve vězení začal vydávat časopis The Review (1703). Za ironický pamflet navrhující řešení konfliktu mezi státní, anglikánskou církví a puritány byl odsouzen na pranýř, poté byl získán do státní služby. Jako tajný agent připravoval v r. 1707 sjednocení parlamentů Anglie a Skotska.

Jeho nejslavnější román, Robinson Crusoe 1719, o synovi z kupecké rodiny, který uteče na moře, aby se stal námořníkem a po ztroskotání lodi žije mnoho let na pustém ostrově, je založen na skutečném příběhu námořníka Selkirka. Jedná se tak o jeden z prvních románů s realistickými prvky. Defoe v něm mimo jiné sleduje vývojově hledání Robinsonovy cesty k Bohu a formování jeho mravních vlastností a vytváří typ svobodného jedince ztělesňující morálku „bílého muže“.

Danile Defoe ve svých dílech rozvinul tradici španělských pikareskních románů a cestopisů a velmi dobře vystihl ekonomické myšlení jednotlivce v době začínajícího kapitalismu.

Soubor:DanielDefoe.jpg

 

V knize Robinson Crusoe jsou hlavními postavami Robinson a jeho přítel Pátek. Pro charakterizaci jsem si vybrala postavu Robinsona nejen proto, že je to hlavní postava knihy, ale i proto, že mně zaujala také svou povahou a schopností postarat se sám o sebe v takové obtížné situaci, kterou Daniel Defoe ve své knize Robinson Crusoe nepochybně popisuje.

Robinson pocházel z rodiny bohatého obchodníka jménem Kreutznauer, který žil v městečku jménem York. Robinson měl dva bratry, ale nejstarší Jakub vyplul na moře a už se nevrátil a co se stalo s jeho lodí nikdy nezjistili a prostřední z bratrů Tomáš zahynul v bitvě se Španěly ve Francii u Dunkerque. Takže Robinson zůstal s rodiči sám.

Robinson byl mladík toužící po plavbě po moři, velmi rád chodival do přístavu pozorovat lodě a poslouchat vypravování starých námořníků o jejich cestách do vzdálených a exotických krajů. Jeho otec ho však po zkušenosti se svým nejstarším synem na moře pustit nechtěl, zato Robinson dostal možnost studovat, ten ale studium nenáviděl. Proto byl na svého otce rozezlen, svou matku však miloval nade vše. Robinson měl spoustu přátel, kteří ho v jeho zálibě podporovali a díky jednomu z nich se na moře, ale za zády svých rodičů, opravdu vypravil.

Podle mě byl Robinson opravdu silná osobnost a obdivuji jeho odvahu, odhodlání a hlavně vynalézavost, pomocí které dokázal přežít na opuštěném ostrově, na kterém musel žít takovou dobu.

Děj:Robinson, hlavní postava knihy Robinson Crusoe, žije v Anglii v městečku zvaném York. Už od mála rád pozoroval lodě plující po moři a sám se chtěl po moři plavit, ale to jeho rodiče neschvalovali, protože moře už jim vzalo jednoho syna a nechtěli přijít i o toho posledního. Ten se však nedal odradit a na moře za jejich zády vyplul, jenomže loď ztroskotala. Zachránili se všichni námořníci i Robinson a v pořádku se dostali do Londýna. Tehdy si řekl, že už na moře nikdy nevstoupí. Robinson se rozhodl, že si prohlédne město a poté se vrátí dostavníkem domů, ale ten odjížděl až za týden. Měl dost peněz na zaplacení ubytování a tak mohl v Londýně zůstat, jenže vše prohrál v kostkách a zůstal bez peněz. V přístavu se seznámí s kapitánem lodi plující do Afriky, nechá se přemluvit a pluje s ním. Loď, ale přepadnou piráti, většina posádky je pobita, někteří prodáni do otroctví Robinson také. Je však zraněný a tak ho piráti vezmou k jejich kapitánu, který si ho velice oblíbí. Po čtyři roky plánoval útěk a konečně se mu to podařilo. Utekl s domorodým chlapcem Xurym na malém člunu. Jsou zachráněni španělskou lodí plující do Brazílie, ta ale ztroskotá, jediný Robinson se zachrání na neobydleném ostrově.

Objevil zde útulnou jeskyni ve které se začal zabydlovat. Při běžné pochůzce po ostrově se mu naskytl hrůzostrašný pohled. Uviděl divochy, kteří zabili mladého divocha a chtěli ho sníst. Druhý mladík se snažil uprchnout. S pomocí Robinsona se mu to podařilo. Spřátelili se a protože byl pátek, nazval Robinson divocha Pátkem. Uběhlo mnoho let a Robinson se nakonec šťastně dostal domů. Pátka, svého věrného přítele vzal s sebou.

Sižet : Knížka Robinson Crusoe je psaná v ich- formě a tříděná na kapitoly. Je to román dobrodružný a z hlediska způsobu zpracování je to román satirický.

Robinson Crusoe

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky

(kika, 15. 11. 2012 17:27)

Díky.

Oprav si to

(Oprav si to, 15. 5. 2012 14:09)

Je napsaná v er-formě a ne v ich- formě!

Když SE Robinson probral.... -> ne Když jsem se (já - Robinson) probral